Voeding

In hun natuurlijke omgeving voeden egels zich met allerlei diertjes die op de grond voorkomen, o.a. diverse insecten, wormen, slakken etc. Een egel in het wild eet ongeveer 1/3 van zijn lichaamsgewicht. In een tuin zal over het algemeen niet voldoende te vinden zijn voor de egel. Egels gedijen prima op kattenvoer, kleine brokjes en voer uit blik. Jonge egels krijgen dan z.g. kitten brokjes en voer.

Kattenvoer:
Wel zijn ze vaak kieskeurig, en accepteren niet zomaar alle merken / soorten kattenvoer. De goedkope merken die voor de mens al vies ruiken bij het openmaken van het blik vallen ook niet in de smaak bij de egels. De meeste succes wordt behaald met smaken als konijn en kip. Vis meestal niet, andere mensen beweren juist het tegenovergestelde. Elke egel is hierin anders, je zult het moeten uitproberen. Je kunt er een paar gewelde rozijntjes en stukjes geraspte appel doorheen mixen voor de variatie.

Zet elke dag schoon water en voer neer zowel in de zomer als in de winter. In de winter bevriest het water minder snel als je er twee schepjes flinke theelepels druivensuiker in doet. In Het voer wat niet opgegeten is van de vorige dag wordt de volgende dag weggegooit. (Nat voer bederft snel in de zomer er kunnen vliegeneitjes in komen en wordt snel hard of bevriest in de winter). Een enkele keer een stukje brood met pindakaas (naturel) vinden ze vaak erg lekker.

Verder zijn ook meelwormpjes favoriet, maar als de wormpjes ontsnappen worden het dikke zwarte torren, die je niet in huis wilt hebben, dus sluit de voorraad goed af. Prik een paar luchtgaatjes met een vork in de deksel van het plastic doosje van de meelworpjes en geeft de meelwormpjes een paar stukjes oud brood. De egel die het lust krijgt 1 a 2 theelepeltjes meelwormpjes per dag.(volwassen egels eten het graag, jonge egels eten het niet altijd).

Geen melk !
Egels kunnen net als katten en veel andere dieren niet tegen de lactose in koemelk, kattenmelk (catmilk) verdunt met gekookt water is een goed alternatief. Dit wordt vooral gegeven aan jonge of zieke egels die nog niet zelfstandig vast voedsel eten.

Geen slakken voor de egel vangen !
Voer egels nooit slakken of wormen, egels eten ze wel, maar ze moeten ze zelf met hun neus uit de tuin kunnen zoeken. Slakken hebben vaak parasieten als longhaarwormen waar de egel ziek van kan worden, en ook wormen kunnen vervelende parasieten bij zich dragen.

Bakjes:
Egels nemen het meestal niet zo nauw met de voedingswarenwet, en lopen vaak gewoon door hun voer- en waterbakjes heen. zorg daarom voor stevige lage bakjes (max 2.5 cm hoog Ø ca. 10 cm) met een platte bodem. Gebruik geen kunststof, dit is vaak te licht, de bakjes vallen dan om als de egel er doorheen loopt.

Alle bakjes altijd goed schoonmaken met heet water. Let op sommige bakjes zijn niet geglazuurd, ze zijn poreus alle vieze geurtjes trekken in het materiaal. Maak deze bakjes extra goed schoon met een scotbrite sponsje en heet water. Dit geld ook voor half geglazuurde bakjes, die alleen aan de bovenkant zijn geglazuurd.

Wanneer je op de link druk hoor je het geluid van smakend eten van de egel

Jewels of the sky