Parasieten

Parasieten                   

Een parasiet is een diertje of plantje dat leeft (uitwendige) op of in (inwendig) een ander organisme en het voedt zich ten koste van dit organisme (in dit geval de vogel). Parasieten verzwakken de vogel.

De symptomen

Bij inwendige parasieten zijn de symptomen meestal vaag, tenzij de vogel veel parasieten heeft.  Vaak merk men dat de vogel vermindering van eetlust heeft, wat weer leidt tot gewichtsverlies,  opvallend is vaak het kopschudden en braken, of veel gapen, apathisch kijken,  en veel slapen,  meestal is de mest slijmerig.

Een vogel met uitwendige parasieten is vaak te herkennen doordat de vogel overdreven zijn veren gaat poetsen of uittrekken.

Verder: wil ik het meer gaan hebben over uitwendige parasieten, omdat men deze zonder hulpmiddelen met het blote oog kan zien en kan herkennen. En met name de luisvlieg, veerluis, en bloedluis. Omdat deze uitwendige parasieten vaak voorkomen maar men het verschil niet weet of niet weet wat het is en hoe men het moet behandelen.

In het algemeen: is het zo dat sommige uitwendige parasieten zich direct voeden met veermateriaal, terwijl andere parasieten de huid doorboren en bloed opzuigen.

Let op:  Alle vogelparasieten zijn afhankelijk van hun gastheer en sterven als ze niet heel snel een nieuwe gastheer vinden. Elke verandering van de veren (bijvoorbeeld vogel schud zich uit) of verandering van lichaamstemperatuur zal luizen, vlooien en andere parasieten snel naar de oppervlakte van de veren doen verhuizen om zo snel mogelijk over te kunnen stappen naar een nieuwe gastheer.

 De 5 hoofdgroepen:

Er zijn 5 hoofdgroepen voor Ectoparasitairen (uitwendige parasieten). Ze zijn vaak met het blote oog te zien, tenzij ze leven in de schachten van de veren.                           

  1. Parasitaire vliegen
  2. Luizen
  3. Vlooien
  4. Mijt
  5. Teken

Wis je dat insecten en spinnen tot de geleedpotigen behoren, maar ze komen niet uit dezelfde groep. Vliegen, luizen en vlooien behoren namelijk tot de insecten. Mijten en teken behoren tot de spinachtigen. En hoe haal je ze uit elkaar. Insecten veranderen niet ze hebben hun hele leven 6 poten, spinnen beginnen met 6 poten en als ze volwassen zijn hebben ze er 8. Insecten kunnen veranderen van larve naar pop naar volwassen insect, spinnen blijven het zelfde van vorm. Insecten doorboren de huid en zuigen het bloed op terwijl het voedsel van spinnen uit huidschilfers en verenmateriaal bestaat soms met wat  bloed van de vogel.

Jewels of the sky