Wilde dieren

Egels

Egels …. Als je je afvraagt wat heeft dat met deze website te maken, dan ga ik je dat bij deze in het kort vertellen. Egels hebben in het verleden een klein plekje in mijn hart verovert op het moment dat ik met ze te maken kreeg toen ik als vrijwilliger bij de egelopvang in Den Haag werkte. Omdat mensen steeds dezelfde vragen aan mij stelden heb ik een speciale website gemaakt over egels. Daar mijn egelwebsite af en toe wel en af en toe niet goed wordt weergegeven, en ik dat niet kan oplossen, heb ik besloten het onderwerp bij deze website onder te brengen. Net als bij roofvogels weten de meeste mensen en dierenartsen niet zoveel van deze dieren af. In veel dierenpraktijken worden deze dieren dan ook geweigerd voor een behandeling omdat men niks van ze af weet of omdat ze onder de wilde dieren vallen.

Het gaat hier om egels die meer verzorging nodig hebben dan het dagelijks toedienen van medicijnen en het verschonen van de kooi wat in het asiel gebeurt. Het kan bijvoorbeeld gaan om “verlaten” babyegels die door mensen worden meegenomen en dan met de hand gevoerd moeten worden of egels die moeten genezen van een hondenbeet of andere ziekte wat meer tijd nodig heeft.

Als de egels weer sterk en zelfstandig genoeg zijn, worden ze vrijgelaten ( zoveel mogelijk in de nabijheid van waar ze gevonden zijn), maar soms is dit (nog) niet mogelijk, ze zijn te goed om in klein hokje in het asiel te verblijven, maar bijv. nog niet voldoende op gewicht om vrij te laten. Ze komen dan tijdelijk in een gesloten tuin terecht. Het doel is altijd om de egel uiteindelijk weer vrij te laten.

Gelukkig zijn er dan mensen die het leuk vinden om vrijwillig een egel in hun tuin onder te brengen en ze dagelijks te verzorgen zodat het dier weer op sterkte kan komen. Echter een egel is geen huisdier, en de verzorging roept vaak een hoop vragen op.

Deze egel werd voor de laatste keer gewogen, vlak voor zijn vrijlating, hij was in de besloten tuin flink aangesterkt

Jewels of the sky