Huisvesting en leefomgeving

Egels voelen zich in de natuur thuis op beschutte plekjes, zoals in een holle omgevallen boom of onder een stapel bladeren, in de tuin kunnen we een egelhuisje maken waar hij zich thuis zal voelen. In het huisje komt dan een bak met kranten en veel papiersnippers eventueel gecombineerd met stro als slaapplaats, in het huisje zelf kunnen dan de voerbakjes geplaatst worden. De afmetingen van de doorgang zijn zo gekozen dat de egel er wel doorheen kan, maar katten niet. Zo blijft het egelvoer beschermd tegen hongerige katten. Over het algemeen bevuilen egels hun eigen slaapplaats niet, maar een regelmatige controle kan geen kwaad. Verschoon de kranten indien ze vuil of nat geworden zijn.

Gif & slakkenkorrels:
Zorg ervoor dat er in de tuin geen gif als slakkenkorrels of insecticide, rattengif etc. gebruikt wordt, het liefst bij de buren ook niet.

Gesloten tuin:
Egels kunnen door zeer kleine openingen ontsnappen, ze kunnen al onder een randje van ca. 5 door kruipen, en ze klimmen ook tegen horizontale schuttingen op. Halfvol met water staande emmers is voor de egels een risico, ze kunnen er in verdrinken. Zorg bij vijvers met stijle randen voor een ontsnappingsmogelijkheid d.m.v. een plankje waar de egel op kan klimmen als ij er onverhoopt in valt. Egels houden vooral van lage beplanting waar ze onderdoor kunnen scharelen.

De handleiding voor onderstaand egelhuisje is hier als pdf te vinden, zorg dat je de kunststof bak zo neer zet dat de opening niet naar de doorgang van het huis neerzet, dat is beter voor de warmte. De opening van het huis staat direct naar de tuin gericht, de egel houd van privacy, en kan hier dan ongestoord in en uit wandelen. Een egelhuisje zelf maken kost aan materiaal ongeveer 25 a 30 euro.

Jewels of the sky