Slaap

Tijdens de dagslaap ligt de egel met ontspannen spieren meestal half opgerold op één zijde, zodat kop en de poten te zien zijn soms strekt hij zich ook wel plat op de grond uit. De stekels liggen daarbij glad naar achteren. Als de egel gestoord wordt in zijn slaap krimpt hij ineen, zet de stekels op of rolt zich op, ook als de egel een mens hoort, of ruikt, dan loopt hij gewoonlijk vlug naar de dichtstbijzijnde hoek om te schuilen of hij rolt zich sissend op en blijft als een bal liggen. Pas na geruime tijd ontrolt hij zich langzaam en wantrouwig. Maar het komt ook wel eens voor dat ze zo diep slapen dat ze niks horen, zelfs als men ze oppakt zit er geen beweging in en als men ze wakker maakt duurt het ook even voordat ze echt wakker zijn. Dit hangt van het tijdstip van de dag af.

Als de buitentemperatuur normaal is, schommelt de lichaamswarmte van de egel in de loop van de dag ongeveer twee graden, 35,4ºC (± 0,5) Gedurende de tweede nachtelijke rustpauze tegen drie uur is de temperatuur met ongeveer 36,8° het hoogst, tijdens de rust overdag daalt ze omstreeks drie uur n.m. tot 34,8°. Tijdens de slaap begint ze evenwel al weer te stijgen. De stijging van de temperatuur wordt dus niet veroorzaakt door beweging, de egels worden daarentegen pas wakker als de lichaamswarmte reeds een poos aan het stijgen is. (33,5-36,75ºC).

De egel zwerft ‘s-avonds rond maar is overdag ook regelmatig wakker om te urineren en te drinken of wat te eten.Tijden dat ze wakker zijn 8:00 / 10:00 / 12:00 / 16:00 / 18:00 / 20:00 / 22:00 / 0.00 /3:00 / 6:00. De ene egel is vaker wakker dan de ander.

Een egel is een dier dat niet teveel opvalt en leeft met regelmaat, misschien is dat ook wel de reden dat het behoort tot een van de oudste diersoorten op aarde is die er leven.

Jewels of the sky