Schuw en tam

Er bestaan schuwe wilde egels en tamme wilde egels. Schuwe wilde egels schrikken vaak al op bij de schaduw en de geur van een mens. en rollen zich op of rennen eerst weg en rollen zich dan op, zoals je hier boven hebt kunnen lezen, maar er zijn ook tamme wilde egels. Veel egels leven namelijk dichtbij huizen, o.a midden in de grote stad. op boerderijen, in tuinen of plantsoenen vaak worden ze zo tam, dat ze op vaste tijden de speciaal voor hem bestemde voedselbakken bezoeken en zich zelfs laten beetpakken en optillen.

Wanneer men een tamme egel tijdens de dagslaap oppakt wordt hij dadelijk wakker, rekt zijn ledematen uit, ligt plat op zijn buik en geeuwt, kruipt het liefst in je mouw. Als de egel gaat spartelen zet hem dan neer zodat hij even stil kan zitten om eerst rustig te poepen en daarna te plassen. Vervolgens krabt de egel zich met een achterpoot. Hij kan daarbij met zijn voet vrijwel alle delen van het lichaam bereiken. Soms schudden ze zich daarna uit als een hondje. Andere egels hebben even de tijd nodig om wakker te worden.

In het algemeen bijten tamme egels niet. Sommige dieren blijven echter steeds naar de hand of tenen happen, ook al zijn ze verder volkomen tam. Dit heeft meer te maken met het ontdekken, en het kennis maken, of spelen van een nieuwe geur op de hand van de verzorger dan de verzorger pijn te willen doen, ze bijten niet door, maar niet te min voelt men de hap wel en volwassenen en kinderen kunnen daarvan schrikken.

Jewels of the sky