ADFH

ADFH

Een ziekenhuis speciaal voor valken, kennen wij in Nederland niet. Maar zo’n ziekenhuis bestaat wel in de Verenigde Arabische Emiraten.

Het Abu Dhabi Falcon Hospital (ADFH) is het eerste openbare hospitaal voor valken, waaronder de saker-, gier- en slechtvalk. Dit ziekenhuis bestaat al vanaf 3 oktober 1999. Jaarlijks worden er zo’n 5.000 vogels naar het ADFH gebracht.

In de eerste tien jaar zijn meer dan 35.000 valken hier geopereerd en of behandeld. Niet alleen van Arabische valkeniers, maar ook van valkeniers uit de rest van de wereld. Zij kunnen hier hun vogels laten verzorgen. De genezing richt zich op o.a verwondingen die de valken oplopen tijdens de jacht, zoals beschadigde veren, kneuzingen, breuken, wonden hechten, bloed afnemen, intraveneus medicijnen toedienen. Maar ook behandelingen voor de ziekte bumble feet, etc

Omdat de giervalk voornamelijk in koude landen voorkomt, onder meer IJsland, Groenland en Noord-Scandinavië, bezit het hospitaal zalen die gekoeld zijn.

Het hospitaal beschikt tevens over een fokprogramma voor een van de belangrijkste prooidieren van de valk, de kraagtraag.

De kraagtaag

Deze vogel heeft een zandkleurig verenkleed met bruine vlekken. De lichaamslengte varieert van 65 tot 75 cm en heeft een gewicht van 1,5 tot 3 kg. Het verenkleed van beide geslachten is verschillend.

abudabi hospital
Deze foto laat een gasnarcose zien bij een valk.

 

Meer over dit valkenziekenhuis zie

http://www.falconhospital.com

Vogelziekenhuis

In Nederland hebben we dan wel geen speciaal ziekenhuis voor valken, maar er is wel een vogelziekenhuis in het oosten van ons land in het plaatsje Zelhem bij Doetinchem (in de provincie Gelderland).

Vogeldierenarts Drs. Tony Oranje, is werkzaam bij deze praktijk sinds 1993 en is een van de weinige dierenartsen in Nederland die ook gespecialiseerd is in roofvogels.

Het vogelziekenhuis beschikt over divers geavanceerd apparatuur zoals analyse apparatuur voor bloed en urine, echo, endoscopie, röntgenapparatuur, verwarmde hokken met zuurstof voorziening voor opgenomen vogels. Men kan er ook terecht voor microscopisch onderzoek op parasieten en schimmels, etc.  etc.

De endoscopie apparatuur wordt o.a. gebruikt voor geslachtsbepaling van vogels maar is ook van toepassing bij chirurgie

Voor meer informatie kijk op de website

 http://www.vogelziekenhuis.nl/

Jewels of the sky