VALKEN

De Slechtvalk ( Falco peregrinus)

 

Andere benamingen voor deze vogel zijn o.a Peregrine, pelgrimsvalk, havik van de eend. Veel mensen vinden het woord slechtvalk een vreemde naam voor een valk. Maar dat is eenvoudig te verklaren. Het woord slecht komt namelijk van het Duitse woord schlicht wat gewoon weg eenvoudig betekend

De slechtvalk is een van de meest populaire jachtvogels. Onder de vogels is hij de snelste vlieger, is zeer jachtlustig en heeft een sterk doorzettingsvermogen.

Slechtvalk(NL) Peregrine (falcon)
Latijnse Naam Falcoperegrinus
Slechtvalk (Japans) Hayabusa
Gewicht tarsel♂ / wijf ♀( g) 600-750 900-1300
Lengte tarsel♂ )/ wijf ♀( cm) 36-49 45-58
Spanwijdte ( cm) 90-100 104-113
Leeftijd in gevangenschap/Leeftijd in het wild  25jr / 18jr
Volwassen 4 maanden
Geslachtsrijp In het 3e kalenderjaar
Paartijd Februari
Eileg Vanaf half Mrt-april
Worpgrootte 3 –4 (uitgezond 5-6)
Broedduur 32 dagenDe Giervalk (Falco rusticolus)

De grootste en meest robuuste valk van de valkenfamilie is de giervalk (Falco rusticolus).  De mannetjes giervalken zijn qua grote iets groter dan een slechtvalk en de vrouwtjes zijn qua grote vergelijkbaar met de grote van een roodstaartbuizerd.

Ze hebben een verscheidenheid aan verenkleuren die kan variëren van gevlekt wit tot bijna puur zwart. Ze hebben puntige vleugels, maar ze zijn niet zo spits of zo smal als de vleugels van kleinere valken. De giervalk heeft een kortere, bredere vleugelbasis met een meer rondere vleugeltip dan de slechtvalk.

De staart is relatief lang. De staart kan geband of ongeband zijn.  Hun robuustheid danken ze vooral aan hun dikverenkleed met name op de buik en dijen.

De giervalk onderscheidt zich van de slechtvalk (Falco peregrinus) onder andere nog meer door het ontbreken van een donkere hoed/ capje op het hoofd en de nek is anders gestreept zwaar gestreept is.  Slechtvalken hebben ook een sterkere gezichtsmarkeringen, met een dikke zwarte snorstreep, dit vind je niet bij giervalken.

De vlucht van de giervalk is krachtiger en ze zijn in staat tot een meer aanhoudende vlucht, maar zijn minder manoeuvreerbaar dan de slechtvalk. Verder maken ze een ander geluid dan de slechtvalk voor ons niet goed hoorbaar maar wel voor de soortgenoten, nakomelingen en het karakter is anders. Hier onder de tabel een filmpje in het Engels maar wel met een goede uitleg daarover.

Giervalk(NL) Gyrfalcon
Latijnse Naam Falco rusticolus
Giervalk (Spaans) Halcón gerifalte
Gewicht tarsel /
wijf ( g)
800-1300 1400-2100
Lengte tarsel /
wijf ( cm)
48-61 51-65
Spanwijdte ( cm) 110-130 124-160
Leeftijd in
gevangenschap/
Leeftijd in het wild
25 jr / 13,5 jr
Volwassen 4 maanden
Geslachtsrijp In het 3e kalenderjaar
Paartijd Februari
Eileg Vanaf half Mrt-april
Worpgrootte 2 –4 (uitgezond -5)
Broedduur 34-36 dagen
Intro to Gyr falcons

Jewels of the sky